Menu

CIRCO

Circo – Uuden Sirkuksen Keskus, on elämyksellinen sirkustalo, joka sijaitsee Helsingin Suvilahdessa. Circo perustettiin yhdistykseksi vuonna 2002, samana vuonna alkoi toiminta. Vuonna 2011 Suvilahdessa avattiin Circon esitystalo, 1400 m2 työskentely- ja esitystilaa.

Suvilahdessa Circo toimii osittain vanhassa kaasukellossa. Kojehuoneesta no. 8 on Circolle avattu kaksi näyttämöä sekä harjoitus- ja esitystiloja. Toista kaasukelloa remontoidaan parhaillaan. Toistaiseksi ei ole tietoa, tuleeko Circo saamaan sieltä harjoitus- ja esitystiloja käyttöön, sillä kaasukellon remontointi on ensisijassa Helsingin kaupungin ja Kaapelitehtaan hanke.

Circo on esityspaikka, harjoitustiloja ja residenssikeskus. Circo toimii sirkusfestivaalien ja tapahtumien järjestäjänä toimikausittain. Circo tarjoaa yleisölle laadukasta ja mielenkiintoista nykysirkusta.

Circon tavoitteena on tuoda elämyksiä Suvilahden ja Kalasataman alueella

Suvilahdessa ammattilaisille on hyvät työskentelyolosuhteet. Vuosittain noin 20 ammattilaisryhmää työskentelee ja esiintyy Circon tiloissa. Yhteensä Circossa työskentelee noin 100 sirkustaiteilijaa.

Usein Circo järjestää maksuttomia demoja, joissa Circon nykysirkusryhmät esittelevät tulevia teoksiaan. Demojen sisällöt vaihtelevat. Osa on lähes valmiita esityksistä, osa demoista vielä keskeneräisiä. Keväällä 2018 demoja esittivät muun muassa Circo Aereo, CircusNext, Corinne Linder & co, Serot & Maiju Saarimaa ja Utopia, jonka teema oli: ”Rakkaudesta – sanasto tuleville vuosille”.

Suvilahdessa sirkusta ei rajoita vuodenaikojen vaihtelu, Circossa toteutetaan esityksiä ympäri vuoden.

Tänä keväänä muun muassa sirkustaiteilija Onni Hämäläinen rakensi uutta esitystään jossa hän tutkii Cirkon residenssissä kymmenmenmetrisen köyden varassa lumelääkettä nimeltä koti. Sirkustaiteilija sanoo, että jokainen on kiivennyt köyttä ja katsojalla on mahdollisuus samaistua kiipeämiseen. Hän tykkää köydestä visuaalisena sekä tasapainolajina.

”Placebo called home” esityksessä sirkustaiteilija pohtii, onko koti paikka, joka voi tarjota eräänlaisen valheellisen turvan. Häntä askarruttaa erakoituminen. Suomessa myös nuorten miesten erakoituminen kasvaa. Miten kaupungissa erakoituminen on mahdollista, kun asutaan lähekkäin. Koko esitys koostuu yhden ihmisen esityksestä, eikä ole erikseen valo- tai ääniefektejä. Sirkustaiteilija on kokeillut Circossa erilaisia kiinnitysvirityksiä, lukituksia, vetojärjestelmiä ja riggauksia. Esityksessä kaikki vaikuttaa katsojaan, myös tavara. Tavaran valinta ja asettelu pitää voida perustella ja sillä olla pitkäiaikainen merkitys. Kaikki ei aina toimi. Valmiin esityksen hiomiseen kuluu kuukausia. Tekniset valmiudet määrittävät mihin suuntaan esitystä on mahdollista kuljettaa. Esityksestä tulee synkkä.

Circossa tehdään nykysirkusta ja poikkitaiteellista yhteistyötä

Päävierailuesiintyjä Circon toukokuu 2018 –festivaalilla Circolombian Acéléré, toi sisua, ja katsottavaa säpinää, ääntä, tanssia ja mukaansatempaavaa energiaa Bogotasta Helsinkiin. Maailmanluokan esitys. Kolumbialaiset hämmästyttivät katsojia painovoimaa uhmaavilla tempuillaan. Temppuja tehdessään esiintyjät laulavat ja räppäävät, esitykset ovat kuin sirkuskonsertteja.

Circolombia on Lontoosta toimiva esitys- ja tuotantoyhtiö. Se tarjoaa yleisölle kolumbialaisten sirkusesiintyjien taidonnäytteitä. Circolombian johtaja Felicity Simpson aloitti sirkusesiintyjänä. Hän on tarjonnut sirkuksesityksiä poikkitaiteellisesti muun muassa oopperaan ja liike-elämään. Vuonna 1997 perustettiin Circo Para Todos -koulu, Simpson oli hankkeen toteuttamisessa mukana. Koulu on maailman ensimmäinen ammatillinen sirkuskoulu vähäosaisille lapsille. Se on vuodesta 2005 alkaen toiminut Kolumbian kansallisena sirkuskouluna.

Circolombian Acéléré luo omaperäistä energiaa, joka tempaa katsojat mukaansa.

Toukokuussa kevätkauden 2018 huippukohtana Circo-festivaali levittäytyi ympäri Helsinkiä. Esityksiin kuului Kompani Giraffin ”Tvärslöjd”. Teoksessa kaksi sirkustaiteilijaa muotoilee eläviä veistoksia. Ne kuvaavat arkisia esineitä ja sirkustaiteilijoiden omia vartaloita. Akrobatian avulla he löytävät tasapainohetkiä. Silloin melkein kaikki vaikuttaa täydelliseltä, liikkumattomalta. Esityksessä jää tilaa tulkinnoille ja mielikuvitukselle.

Circo-festivaaleilla on esitetty klubisarja “Humaneesi” Circon Maneesi-salissa. Siinä on voimaperäinen visuaalinen ympäristö, viisi iltaa, joiden ohjelmaan kuuluu esityksiä nuorallatanssista ja ilma-akrobatiasta teknoon.

Kansainvälisesti Circossa toimii aktiivinen nykysirkus. Circon esityksissä ja festivaaleilla käy yli 12000 katsojaa vuosittain. Circo on myös toimipiste kansainvälisille toimijoille Suomessa.