Menu

Circon toiminnasta

Circo on esitys- ja tuotantotalo, joka ostaa festivaaliesitykset ja muut ohjelmistot sirkustaiteilijoilta ja artisteilta ja tarjoaa festivaalit ja esitykset ohjelmina yleisölle. Artistit voivat harjoittaa ohjelmia mm. Sirkus Helsingin tiloissa, Circo ei anna esiintyjille harjoitusaikaa, mutta tarjoaa esityksen valmistusajan artisteille.

Laajasti esitystekniikkaa löytyy Circon talosta ja esittäjät saavat tekniikan käyttöönsä. Jos jotain puuttuvaa tarvitaan, Circo järjestää toivotun tekniikan artistien käyttöön.

Circossa pääfokus on nykysirkuksessa. Osa teoksista liikkuu klassisen ja nykysirkuksen rajapinnoilla ja tutkii niiden eroja. Esityksissä ei käytetä eläimiä.

Telttasirkus assosioituu pääasiassa klassiseen sirkukseen, mutta joskus festivaaliaikaan Circolla on ollut myös sirkusteltta Suvilahden pihalla. Teltassa on järjestetty klubi- ja iltaohjelmaa sekä oheisohjelmia.

Circon tulevia festivaaleja ja ohjelmaa

1. Kesäleirit

Suvilahdessa järjestetään kesä-elokuussa 2018 sirkuksen maailmaan tutustuvia kesäkursseja lapsille, nuorille ja aikuisille.

Sirkus Magentan viisi päiväisillä koululaisten kesäleireillä tutustutaan mm. akrobatiaan, jongleeraukseen, tasapainoiluun, klovneriaan ja muihin sirkuslajeihin, leikitään sirkusleikkejä ja askarrellaan sirkusrekvisiittaa. Viikko huipentuu loppuesitykseen, jossa sirkustähdet pääsevät esittämään taitojaan perheelleen.

Sirkus Helsinki järjestää Suvilahden Voimalaitoksen rakennuksessa kesällä sirkusleirejä koululaisille ja aikuisille. Viikon mittaisilla lastenleireillä harjoitellaan akrobatiaa, eri sirkuslajeja ja trampoliinihyppyjä. Lisäksi leikitään ja pelataan pelejä. Aikuisten leireillä harjoitellaan eri sirkuslajeja, lattia-akrobatiaa, ilma-akrobatiaa, käsinseisontaa, trampoliiniharjoittelua sekä lihasvoiman ja liikkuvuuden harjoittamista. Aikuiset pääsevät vaikuttamaan siihen, mitä haluavat harjoitella.

Leireillä toimivat ohjaajina Circus Helsingin ammattiopettajat ja osallistua voivat sekä vasta-alkajat, että ne lapset ja aikuiset, jotka ovat pitempään harjoitelleet sirkusta tai akrobatiaa.

2. Circon festivaalit ja esitykset

Circo järjestää läpi vuoden esityksiä. Ohjelmisto jakautuu kolmeen osioon, kausiohjelmistoon, vierailuohjelmistoon ja festivaaleihin. Vuosittain järjestetään yleensä kaksi isoa festivaalia sekä lisäksi yhteistyöfestivaaleja. Circo tekee paljon yhteistyötä myös muiden esitystalojen kanssa mm. Suomen kansallisteatterin, Stoan ja Espoon kaupunginteatterin kanssa.

Esityksistä pääosassa ovat kotimaiset ohjelmistot, niissä toimii artisteina monista maailman eri maista. Sirkusryhmät ovat kansainvälisiä, noin kuudesta tuotannosta puolet on ulkomailta tulevia teoksia.

Elokuussa Helsingin taiteiden yön osana toimii Planet Suvilahti, jossa Circo esittää sirkusdemoja, joihin on vapaa pääsy. Taiteiden yönä Suvilahden kymmenet vakituiset vuokralaiset ja heidän vierailevat tähtensä tarjoavat musiikkia, tähtipajoja, taidetta ja kokemuksia, kahviloita, ruokaa ja myymälän. Kymmenittäin kokemuksia ja oivallusten mahdollisuuksia.

Syyskuussa käynnistyy Circon varsinainen tuleva kausiohjelmisto, jolloin Circo tarjoaa kaksi eri tuotantoa. Lokakuussa Petri Kekoni Company tuo esityksiä vierailuohjelmistoon. Lokakuussa ja ehkä myös joulukuussa Circo järjestää ainakin yhden yhteistyöfestivaalin.

Ojelmistot jakautuvat kevät- ja syyskausien ohjelmiin. Maksuttomista demo-esityksistä saa tietoa Facebooksita ja Circon nettisivuilta, jossa voi myös liittyä uutiskirjeen tilaajaksi. Uutiskirjeessä on tietoa Circon tulevista esityksistä.

3. Circon yhteistyöohjelmista

Circon visiona on jatkaa toimintaa muutamia vuosia samalla tavoin ja myös kasvattaa nykysirkustoimintaa ja taiteellista yhteistyötä muiden esitystalojen kanssa.

Keväällä yhteistyöohjelmistossa oli Helsingin kaupungin kulttuurikeskuksen, Circo – Uuden sirkuksen keskuksen ja Setlementtiasunnot Oy:n projekti ”Taitelija yhteisön vahvistajana”. Asukkaat voivat työskennellä yhdessä taiteilijoiden kanssa työpajoissa. He voivat vaikuttaa siihen miten työpajat toteutetaan. Hankkeessa oli mukana sirkusammattilaista. Hankkeelle suunnitellaan jatkoa. Työkohteet laajenevat muihin Setlementtiasuntoihin. Aluksi tutkistellaan, miten asukkaan kokevat taiteilijat yhteisössä ja mitä asukkaat ovat kiinnostuneita tekemään. Vuoden päätteeksi toiminta huipentuu ”Kaiken kansan juhlapäivät” -tapahtumaviikkoon malmitalossa 26.11.-2.12.2018.

Circo sijaitsee jännittävällä paikalla Suvilahdessa ja sinne on helppo päästä myös julkisilla kulkuneuvoilla. Katsojia Circon omissa esityksissä on noin 12 000 – 15 000, vierailuohjelmistot mukaan luettuina esityksissä käy yli 20 000 katsojaa vuosittain.