Menu

Suomalaiset sirkukset

1. Kolme suurinta suomalaista kiertävää telttasirkusta

Nykyisin Suomessa toimii kolme perinteistä kiertävää telttasirkusta, joista vanhin ja tunnetuin on Sirkus Finlandia. Muut kaksi ovat Sirkus Tähti ja Sirkus Caliba, jotka esiintyvät kiertäen useilla Suomen paikkakunnilla.

Suomessa toimii myös nelisenkymmentä pienempää sirkusta, joista löytyy lisää kuvausta valikoista.

2. Sirkus Finlandia

Suomalainen sirkus täytti 110 vuotta vuonna 2006. Samana vuonna Sirkus Finlandia täytti 30 vuotta. Suomen tunnetuimpana sirkuksena Sirkus Finlandialla on sen nykyisen yli 40-vuoden iän ja ohjelmiston tason perusteella erityisasema suomalaisten sirkusten joukossa, sitä on pidetty Suomen kansallissirkuksena jo vuodesta 1976. Sirkuksen omistaa Jernströmien sirkusperhe, kotikaupunkina Raasepori. Sirkustirehtöörinä toimii Carl Jernström jr. Sirkus Finlandia kiertää jatkuvasti Suomea pohjoisesta etelään ja ristiin rastiin

2.1 Sirkusesiintyjien puvustaminen

Lahtelainen sirkusvaatturi Riikka Heiskanen on jo kymmenen vuotta valmistanut sirkuksen esiintymisasuja. Hän tekee kiertuekaudella yli 30 pukua Sirkus Finlandialle.

2.2 Musiikki ja audiovisuaaliset efektit näytöksissä

Näytöksissä on elävää musiikkia ja nopeasti vaihtuvia valoefektejä. Esitystä säestää sirkuksen orkesteri. Ohjelmisto on kansainvälistä tasoa ja joka kesä ohjelmisto on uusi ja jännittävä, täynnä vatsanpohjaa kutittavaa naurua. Esiintyjinä on monipuolinen kokonaisuus klovneja, eläintaiteilijoita, akrobatiaa ja hattaroita. Näytöksen kesto väliaikoineen on kaksi tuntia.

2.3 Esittäjinä kansainvälisiä artisteja monista eri maista

Sirkuksessa esiintyy joka vuosi monia kansainvälisiä artisteja, jotka ovat pääasiassa Saksasta, Englannista, Espanjasta, Ruotsista, Unkarista ja Venäjältä, mukana on myös suomalaisia esiintyjiä.

Mukana esiintymässä on myös hevonen sekä lintuja taikurin esityksessä.

2.4 Yleisön kiinnostus sirkusesityksiä kohtaan kasvaa, nuoret sirkusartistit esittävät

Sirkusala elää melkoista kasvun aikaa, johon osaltaan vaikuttaa myös YouTube-videot ja uutta on nyt se, että Sirkus Finlandian ohjelmistossa esiintyy tänä vuonna ensi kertaa viisitoista Lahden Salpauksen Sirkusartistikoulutuskeskuksessa opiskellutta nuorta sirkusartistia. Suomessa voi pian opiskella sirkusmaisteriksi sirkusmaisteri teatterikorkeakoulussa on jo suunniteltu tätä ohjelmaa. Sirkusalan koulutusta Suomessa aiotaan tulevaisuudessa lisätä sirkustoiminnan suosion kasvaessa.

Tänä vuonna suomalaisiin suursirkuksiin lukeutuvan Sirkus Finlandian kiertuenäytöksiä ja pyöreän areenan tapahtumia seuraamaan odotetaan yli 200 000 katsojaa.

Lipunmyynti syksyllä Helsingissä järjestettäviin esityksiin on aloitettu jo vappuna. Tapahtumat ovat esteettömiä, pyörätuolipaikat tulee varata etukäteen. Avustajat pääsevät näytöksiin lastenlipun hinnalla. Näytöksissä saa valokuvata, mutta videokuvaaminen ei ole sallittua. Sirkusteltan katsomossa on yli 1300 istumapaikkaa.

Johtaja Calle koko Sirkus Finlandian puolesta toivottaa hevosensa selästä saksofonia soittaen yleisön tervetulleeksi sirkusnäytöksiin.

3. Sirkus Caliba

Kalajoelta lähtöisin oleva koko perheen sirkusmaailma, vuonna 1998 perustettu Sirkus Caliba täyttää tänä vuonna kaksikymmentä vuotta. Tasokkaaseen ohjelmiston osana on ilmabalettinäytöksiä, akrobatiaa, käsinseisonta-akrobatiaa, taikurit, hauska nalle, ilmapalloeläimet ja sylinteritasapainoilu. Mukana ohjelmistossa ovat myös klovnit, eläinystävät ja sirkusponi.

Kylmällä säällä teltassa on lämmitys. Esityksissä on 15 minuutin väliaika.

4. Sirkus Tähti

Värikästä huvin ja virkistyksen hurmaa tarjoaa myös Haimoon suunnalta Vihdistä lähtöisin oleva vantaalainen Sirkus Tähti, jonka ohjelmistossa on esiintynyt suomalainen maailmanennätys-jonglööri ja ravintolataikuruuden suomenmestari Lauri Koskinen. Hän on kansainvälisestikin tunnettu artisti ja esiintynyt 17 vuoden uralla jo kahdeksassa eri maassa. Esiintyjinä Sirkus Tähdessä on ainakin tulitaiteilija, veitsenheittoduo, ilma-akrobatiaa, taikuri Samir ja klovni Alex sekä Duo Victorias ja eläimet. Väliajalla toimii pomppulinna sekä poni ja aasiratsastusta. Sirkuskioski on auki tuntia ennen näytöstä ja väliajalla.

Esitys soveltuu kaikenikäisille. Esitys sisältää kontaktijonglöörausta, trapetsitaituruutta, taikuutta ja tulilimboa. Artisteja on esiintymässä kuudesta eri maasta, ainakin Virosta, Marokosta, Unkarista, Ranskasta ja Keniasta. Akrobaattiryhmän esityksissä tarvitaan voimaa, tasapainoa ja notkeutta. Esityksessä klovneilla on mukana myös eläimiä.

Näytöksen kesto on noin kaksi tuntia, johon sisältyy väliaika. Kaikista tärkein juttu on, että yleisö viihtyy.