Menu

Vakituisesti toimivia pienempiä suomalaisia sirkuksia

1. Sirkusharrastamisen suosio kasvaa

Sirkusharrastamisen suosio kasvaa kaikissa ikäluokissa. Suomalaista sirkuskulttuuria on sekä kiertävä sirkustoiminta telttoineen ja eläimineen, että nykysirkustoiminta, nuorisosirkustoiminta, sosiaalinen sirkustoiminta ja harrastajasirkustoiminta.

Kolmen suursirkuksen; Sirkus Finlandian, Sirkus Caliban ja Sirkus Tähden lisäksi Suomessa toimii noin 20 vakituista nykysirkusryhmää ja 20 kiertävää ryhmää, jotka esiintyvät jatkuvasti kotimaan festivaaleilla ja ulkomailla.

2. Suomalainen nykysirkus kotimaassa ja ulkomailla

Suomalainen moderni nykysirkus on kansainvälisesti korkeatasoista ja kiinnostavaa. Ulkomailla arvostetaan esitysten intensiivistä, omintakeista, ekspressiivistä ja yllättävää tunnelmaa. Erityisesti nuoret aikuiset ja miehet ovat kiinnostuneita esittävästä sirkustaiteesta. Suomessa sirkusesityksillä on vuosittain satojatuhansia katsojia.

Nykysirkuksessa esityksen suunnittelu lähtee nykytaiteen konseptuaalisesta asettelusta. Teos saattaa kehittyä yhden lajin ympärille. Tutkitaan vaikka jotakin yhtä välinettä. Välineellä ei ole tarkoitus tehdä hienoja temppuja vaan tutkitaan esimerkiksi esineen ja esittäjän suhteita. Nykytoiminta yhdistää sirkusta muihin esittäviin taiteisiin ja estetiikkaan.

Suomalaisten nykysirkusryhmien esityksistä enemmän kuin puolet esitetään ulkomailla. Vuosittain kantaesitetään kymmenittäin uusia teoksia. Suosio ulkomailla perustuu esiintyjien korkeatasoiseen tekniseen osaamiseen ja omaperäisiin mukaansatempaaviin esityksiin sekä myös ammattimaiseen esitysten promootiotyöhön. Suomalaisia esittäviä sirkusammattilaisia ja -opettajia on kolmisen sataa. He työskentelevät myös yksityistapahtumissa sekä muissa näyttämö- ja estradiviihteen tehtävissä.

3. Nuorisosirkustoiminta

Suomessa alettiin harrastaa Sirkus Finlandian toiminnan alkuvuosina 1970-luvulla myös nuorisosirkustoimintaa. Nykyisin Suomessa toimii noin 45 nuorisosirkusten jäsenorganisaatiota, joissa on mukana yhteensä noin 9000 nuorta. Mukana on eri ikäisiä nuoria, ryömivistä vauvoista ja taaperoikäsistä koululaisiin. Ympäri maata on perustettu sirkuskouluja ja -klubeja

Klassisen- ja nykysirkuksen välille on muodostunut eräänlainen kuilu. Monet klassisen sirkuksen vanhat artistit eivät tunne oloaan enää mukavaksi tässä nuorten joukossa.

4. Sirkus sosiaalisena välineenä

Suomi on edelläkävijöiden joukossa sirkustoiminnan käyttämisessä myös sosiaalisena välineenä. Sirkus tarjoaa virikkeitä muun muassa ikäihmisille, ja erilaisille erityis- ja vähemmistöryhmille. Esitykset pyritään tekemään saavutettaviksi ja esteettömiksi. Sosiaalisen sirkuksen taideterapeuttinen ja syrjäytymistä ehkäisevä toiminta edistää näiden ihmisten ja ryhmien hyvinvointia.

5. Lyhyesti suomalaisista pienemmistä sirkuksista

Suomalaisista pienistä sirkuksista mainitaan tässä muun muassa Vaasasta lähtöisin oleva Sirkus Florentino; rovaniemeläinen Sirkusseurue Nurin Kurin Group, joka järjestää myös aikuisille harjoitusryhmiä; Turussa ja Varsinais-Suomessa vuodesta 2009 toimiva SirkusUnioni, joka toimii sirkuskouluna ja soveltaa toimintaansa myös sosiaalisena sirkuksena, esitykset ovat pääasiassa Varsinais-Suomen alueella.

Muita pieniä sirkuksia ovat vuonna 2008 perustettu teatteri- ja varieteetaiteen ohjelmapalvelu ArtTeatro Turun Kustavista, joka järjestää sirkusesityksiä ja ohjelmanumeroita kuten akrobatiaa, jongleerausta, trapetsi- ja nuorallataiteilua, sirkuskoulutusta, tilausesityksiä, sirkussyntymäpäivä, sirkusfitness-treeniä sekä leirikouluja ja työpajoja ryhmille. Myös sirkuskoululaiset esiintyvät.

Rovaniemeltä lähtöisin oleva vuonna 2005 perustettu Agit-Cirk on laajasti ympäri Suomea toimiva sirkus- ja musiikkiyhdistys. Agit-Cirk toteuttaa poikkitaiteellisia projekteja ja oli mukana viime kevään vuosittaisilla Hiljaisuus-festivaaleilla Lapin inspiroivassa ympäristössä luomassa erilaisia taiteiden välisiä kokeiluja. Agit-Cirk järjestää tanssiaisia pääkaupunkiseudulla ja pienemmillä paikkakunnilla ympäri Suomea.

Tarpeesta tehdä sirkusta ja luoda omintakeista taidetta muodostui vuonna 2015 Helsingissä Nykysirkus Lumo Company, joka yhdistelee sirkusta, verbaalia ilmaisua ja fyysistä teatteria. Lumo Company ammentaa Suomen vuodenajoista, muotoilusta ja revontulista. Lumo haluaa yhdistellä eri taiteenaloja ja yhteiskunnallisia päivänpolttavia teemoja.

Turussa vuonna 2012 perustettiin nykysirkusta ja perinteistä sirkusta koko perheelle esittävä Theatrick, jonka visiona on luoda viihdyttäviä ja syvällisiä esityksiä. Theatrick haluaa luoda uudenlaisen tavan yhdistää eri taidemuotoja ja rakentaa niistä unohtumattomia, persoonallisia esityksiä. Välineinä Theatrick toimivat sirkus-, teatteri- ja nukketeatteritaiteet sekä musiikki. Esitykset sisältävät fyysistä ilmaisua, komiikkaa ja ajankohtaisia aiheita.

Suomessa toimii kymmeniä muitakin kehittyviä klassisen ja nykysirkuksen pienempiä ryhmiä, joiden kovan työn ja yritteliäisyyden tuloksena syntyy joka vuosi uusia mielikuvituksellisia sirkuselämyksiä katsojille.