Menu

Sirkusfestivaaleja

Yleistä sirkusfestivaaleista

Ulkomailla ja Euroopassa järjestetään vuodesta toiseen toistuvia isoja monipäiväisiä sirkusfestivaaleja. Euroopan eri valtioissa sadat sirkukset järjestävät kesäkiertueita.

Kiertäminen Keski-Euroopassa on helppoa, koska kaupunkeja ja kyliä on vieri vieressä ja siirtyminen paikasta toiseen yksinkertaisempaa. Kiertäminen Pohjoismaissa on hankalampaa ilmaston ja välimatkojen takia, sen vuoksi Suomessa ei usein juurikaan nähdä ulkomaisia sirkusesityksiä.

Sirkusfestivaaleja kesällä pohjoismaissa ja Baltiassa

Haapsalun HOOG-festivaalit

Viron Haapsalussa on tänä vuonna kesäkuun alussa järjestetty HOOG-festivaali. HOOG on uusi kansainvälinen nykysirkusfestivaali, jonka pääpaino on sirkusesityksissä. Festivaalin tavoitteena on yhdistellä eri taidelajeja. HOOG-festivaalin esityksille on luonteenomaista ohjelmanumerot, artistit, opettajat ja ammattilaiset kaikkialta maailmasta, kuten Ranskasta, Kolumbiasta, Iso-Britanniasta, Italiasta, Espanjasta, Saksasta, Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Virosta.

Sirkusesitysten lisäksi HOOG-festivaalit järjestää käytännön opetusohjelmia eri ikäisille harrastajille sekä sirkusammattilaisille ja myös sosiaalisen sirkuksen ohjelmia vammaisille. HOOG-festivaalin ohjelmanumeroissa ei käytetä eläimiä.

HOOG-festivaalipäivät ovat täynnä performanssitaidetta, vitsejä, naurua ja uskomattoman kutkuttavia ohjelmanumeroita. Pääohjelmat ovat upeita ja mukaan mahtuu sekä pieniä, että suurempia ohjelmanumeroita. Esittäjinä on ainutlaatuisia ja lahjakkaita taiteilijoita ympäri maailmaa.

Tallinnan katuruokafestivaali ja katuartistien TaDaa! -festivaali

Tallinnan katuruokafestivaali on suuri kansainvälinen tapahtuma, joka järjestettiin nyt Viron 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Katuruokafestivaalin yhteydessä järjestettiin kaksipäiväinen TaDaa! -festivaali eli kansainvälinen katuartistien festivaali, joka toi paikalle jopa 50 artistia Virosta ja ulkomailta. TaDaa!-festivaaleilla järjestettiiin yli 40 tuntia viihdyttävää ohjelmaa, katuteattereita, muusikkoja, sirkus- ja tulitaiteilijoita ja muita ohjelmanumeroita.

Ruotsissa, Tukholmassa Cirkusslottet – Nycirkusfestival – Finspång

Tukholmassa, Cirkusslottet i Finspångissa järjestetään elokuussa toisen kerran suuret kansainväliset nykysirkusfestivaalit. Esittäjiä festivaaleilla on muun muassa Suomesta, Brasiliasta ja Ranskasta.

Finnspångin linnanpuistossa esitetään elokuussa kymmenen päivän ajan korkeatasoista nykysirkusta kaikkialta maailmasta.

Cirkusslottet -festivaalin kantaesitys vuonna 2017 löi yleisön ällikällä ja oli suurmenestys.

Festivaalialue on täynnä jännittäviä aktiviteetteja ja fantastisia kansainvälisiä ohjelmanumeroita. Kantaesityksen suosion perusteella, festivaalin kesto on tuplattu. Kymmenen päivän ajan voi nauttia kansainvälisestä maailmansirkuksesta. Mukana on ruotsalainen, kansainvälisesti palkittu Sirqus Alfon. Tänä kesänä nähdään mukana myös ruotsin parhaimpiin lukeutuvan sirkusartistikaksikon Henrik & Louisen uusi teos nimeltä TVÅ.

Festivaali käsittää laajan ohjelmiston. Esityksissä on valloittavaa huumoria, feminististä punksirkusta, perheohjelmia. Mukana on sirkuskoululaisia sekä mahdollisuus kokeilla erilaisia aktiviteetteja lapsille, nuorille ja aikuisille.

Cirkusslottet Finnspång on osa kolmivuotista Nycirkus Öst -nimistä kehitysprojektia, jonka tarkoituksena on vahvistaa nykysirkuksen kehittymistä, saada kansainvälisiä vaikutteita ja tarjota alueen asukkaille antoisia elämyksiä, osallistumismahdollisuuksia ja taidekokeiluja.

Tanskassa Dynamo Nycirkus -festivaali

Etelä-Tanskassa järjestetään tänä vuonna heinäkuussa pienempi intensiivinen Dynamo NyCircus -Festivaali Odensen sataman hylättyjen tehdasrakennusten ja betonielementtien keskellä.

Dynamo NyCircus -festivaali tarjoaa kokeilevaa, taidokasta, humoristista ja häikäilemättömän nykyaikaista sirkusohjelmistoa. Esityksissä kokee lähes mahdottomilta tuntuvia, vaarallisia ja fantastisia ohjelmanumeroita. Artistien esityksistä vaikuttuu, kokee kauhua, ilostuu, ärsyyntyy, jopa tulee onnelliseksi.

Mukana on tanskalaisia ja ulkomaisia artisteja. Kaikenikäisille on workshoppeja ja sirkustaiteilijoille mestariluokkia.

Latviassa Re Riga! -festivaali

Elokuussa Latviassa Riiassa järjestetään RE RIGA! -festivaali, sirkusesitystä esitetään osana Riian katufestivaalia yhden päivän aikana.

Liettuassa kansainvälinen nykysirkusfestivaali ”New Circus” -festival

Liettuassa, Vilnassa järjestetään syyskuussa vuotuinen kansainvälinen nykysirkusfestivaali ”New Circus -festival”

Tänä vuonna nykysirkus Liettuassa viettää 10-vuotisjuhlaa. Juhlan kunniaksi festivaalit järjestetään suurempana ja festivaalin sirkusviikonloppu kestää pidempään.

Sirkusesitykset soveltuvat kaikenikäisille. Ohjelmistossa on katusirkusta, akrobatiaa, klovnien sirkusshow nilkkoja myöten vedessä, ja kiinalainen ruoko muuttuu huiluksi, vesi rummuiksi, kitara ja banjo kieppuvat pyörteisssä ja näyttämö täyttyy vedestä.

Näytäntö on täynnä sekä hysteerisen villejä metkuja että ihastuttavan runollisia kohtauksia ja show saa sekä pienet että isot hytkymään naurusta.