Menu

Sirkusfestivaalit Suomessa ja maailmalla

Sirkusesitysten suosion kasvu

Sirkusesitykset ovat kasvattaneet suosiotaan. Osaltaan siihen on vaikuttanut nykysirkuksen uudet omaperäiset esitykset ja useat sirkuskoulut sekä sirkusharrastajat.

Britanniassa vuonna 1986 viisi työtöntä nuorta ystävystä, jotka rakastivat kaikenlaista temppuilua, esitti uudenlaista sirkusta Cardiffissa. Vielä yksi vuosi One more year muuttui 30 vuodeksi. Kaikki alkoi katuesityksistä ja pienimuotoisista ohjelmistoista, taidot karttuivat ja kehittyivät sirkusesityksiksi ja yhä on tavoitteena tulla paremmaksi mutta ei välttämättä suuremmaksi sekä jatkaa vielä toiset 30 tai 50 vuotta.

Sirkusfestivaalit Suomessa

Race Horse Companyn 10-vuotisjuhlafestivaali

Tällä kaudella Suomessa sirkusesitysten kohokohtia on Race Horse Companyn 10-vuotisjuhlafestivaali Helsingin Suvilahdessa 3.-8.7.2018 RHC 10th Anniversary Festival Circon ja Circus Helsingin tiloissa. Luvassa on kaikkien aikojen show. Luvassa on upeita esityksiä ryhmän 10-vuotisen uran varrelta, festivaalin avajaisshow ja gaalashow, saunabaari ja bileitä. Myös maksutonta ohjelmaa on Suvilahden kentällä.

Pienessä sirkusteltassa esitetään nykysirkusta, jossa syklit seuraavat toisiaan ja nuorallatanssija kiertää päättymätöntä kehää lasisia polkuja pitkin. Esityksen alaikäraja on 7 vuotta.

Kemiön Taalintehtaalla Norpas -festivaali

Nykysirkusteos Baccata, josta Race Horse Companyn 10-vuotisjuhlafestivaalissa nähdään demoversio, esitetään teoksen ensi-illassa Kemiön Taalintehtaalla Norpas-festivaalilla 3.8.2018. Esityksen alaikäraja on 7 vuotta.

Baccata-esityksen valmistamiseen ovat osallistuneet muun muassa Taiteen edistämiskeskus, Agit-Cirk, AgriSirkus, Cirko – Uuden sirkuksen keskus ja Esittävän taiteen ja musiikin yhdistys Kapula ry.

Tupacirkus Jyväskylän kesässä ja Multian kesäjuhlilla

Vuonna 2008 perustetussa Tupacirkuksessa kohtaavat 170-vuotinen talonpoikaistupa ja nykysirkus.

Nykysirkusta ja itkuvirsiperinnettä yhdistelevä Tupacircus käsittelee itkun eri puolia sekä nauramisen ja itkemisen suhdetta. Ohjelmassa esitetään kahden klovnin värikäs elämäntarina. Esitys nähdään Jyväskylän kesässä Juomatehtaan studiossa 7.-9.7.2018.

Heinäkuussa vietettävässä Multian kunnan 150-vuotisjuhlassa nähdään 19.7.2018 Tiihalan tuvassa Tupacirkuksen esitys, joka tutkii aikakäsitystä, ajan kulua ja ikiä. Temppujen sijaan nykysirkuksessa keskitytään sisältöön, tarinaan ja tunnelmaan.

Jyväskylän kesäfestivaalit

Jyväskylän kesässä nähdään vaikuttavia sanattomia, fyysisiä ja visuaalisia esityksiä. Jyväskylän kesäfestivaaleilla esiintyy ensi kertaa nykysirkuksen uranuurtaja WHS. Jyväskylän kaupunginteatterissa nähdään 8.-9.7.2018 WHS:n mystinen, traaginen, humoristinen esitys Lähtö, jossa näyttämöilluusiot yhdistyvät tanssiin, teatteriin, sirkukseen, videoprojisointeihin ja äänimaisemiin. Lähtö on esitetty loppuunmyydyille katsomoille London Mime-festivaaleilla.

Jyväskylän kesässä esitetään myös Suomen ja koko maailman parhaaksi kutsutun kulttiyhtye Circlen yhteistyön viimeisimmän teoksen ilmentymä surrealistinen ja humoristinen sävelletty teos, jonka jokainen esitys on uniikki ja sisältää improvisaatiota.

Jyväskylän kesä on monitaiteinen 4.-10.7.2018 järjestettävä kaupunkifestivaali. Vuonna 2018 teemana on uni ja uneksiminen.

Lohjan Pusulassa sirkusfestivaali Pusu

Pusulassa järjestetään tänä vuonna toista kertaa nykysirkusfestivaali Pusu viikonloppuna 29.6.-1.7.2018. Tämän vuoden ohjelmisto on tiivis ja päräyttävä. Esityksessä nähdään muun muassa korkealla vaijerilla tasapainoilua, trapetsitaiteilijoita ja jalkapallojonglööri.

Sirkusfestivaali Pusu esittää ammattitason nykysirkusta festivaalikeskuksessa, jona toimii lähes 100-vuotias Töllin Mylly.

Festivaali Pusussa nähdään myös valokuvanäyttely ja kabaree, jossa tanssitaan sirkusteltassa

Suomalaiset sirkusartistit ulkomailla

Suomalainen sirkus kiertää maailmalla. Nykysirkusryhmillä on kysyntää ulkomailla. Kansainvälistyneimpiä ryhmiä kutsutaan nimekkäille festivaaleille Euroopan ulkopuolelle. Suomalainen nykysirkus alkaa olla ilmiö maailmalla.

Circo aereo maailmalla

Tunnetuin suomalainen nykysirkusryhmä, 15 vuotta vanha Circo Aereo kiertää maailmaa lähes tauotta. Lokakuussa ryhmän esittää Meksikossa Espresso-teoksen, jossa yhdistyy perinteistä sirkusilmaisua, kabareeta ja nykysirkusta.

Sirkustrio Wise Fools

Suomalainen kolmen naisen sirkustrio Wise Fools on erikoistunut trapetsiesityksiin ja hyppynaruihin. Yksi trion artisteista on etelä-afrikkalainen. Wise Foolsin esitykset kestävät noin 30 minuuttia.

Wise Fools esittää gaalanumeroa kolmen trapetsille. Helmikuussa 2018 he esiintyivät Espanjan Albacaten kansainvälisillä sirkusfestivaaleilla osana Gala Dulcineaa. Espanjasta Wise Fools matkusti Tukholmaan osaksi Kulovalkea-projektia. Tukholmasta Wise Fools suuntasi Saksaan GOP-varieteen lavoille.