Menu

Mikä muu voisi olla sirkusta?

Huviohjelmien maailma

Sirkusesitykset kuuluvat huviohjelmien värikkääseen maailmaan. Usein klassinen sirkus käsitetään totunnaisena perinteisenä sirkusteltta-ohjelmana, jossa esitetään ratsastajia, upeita hevosia, akrobatiaa, trapetsitaidetta, klovneja, sanattomia esityksiä ja ohjelmaa, jossa on mukana eksoottisia eläimiä.

Nykysirkukselle on ominaista kokeilla taiteiden välistä yhteistyötä ja tutkia klassisen ja nykysirkuksen raja-alueita. Klassisessa sirkuksessa käytetyillä välineillä ja tekniikalla on rajansa, joita nykysirkuksessa pyritään ylittämään uusin keinoin, ennen kokemattomien tunnekokemusten herättämiseksi yleisössä.

Sirkusesitys, jos sitä ei tallenneta videolle, on katoava, ainutkertainen tapahtuma. Samalla tavoin kuin katoaa esitetty teatteri, soitettu musiikki, tallentamattomat urheilutapahtumat. Niinkuin Ikebanassa asetellut kukat kuihtuvat ja vuodenajat ja luonnonilmiöt katoavat, jos niitä ei tallenneta muistoihin.

Circostrada

Kansainvälisesti toimii, vuodesta 2003 Ranskasta alkaen, sirkuksen- ja katutaiteen organisaatio Circostrada, jossa on mukana yli 30 maata. Circostrada sirkuksen kehittäjänä ja tiedonvälittäjänä tekee poliittisia kulttuurialoitteita. Myös suomalainen Sirkuksen tiedotuskeskus on Circostradan jäsen.

Circostradan teemoja ovat muun muassa: ”leikkisyys on tärkeä osa luovuutta”, ”kaikki haluavat kokea jotain uutta”, ”tarvitaan tilaa kokeilla uusia asioita”. Circostrada kehittää eurooppalaista sirkusta ja katutaidetta, mutta toimii myös muualla maailmassa rakentaen tulevaisuutta tukemalla kulttuuria, tarjoamalla tuotantoresursseja ja tutkimusta, ammattitiedon vaihtoa ja informaatiota.

Circostrada järjestää kansainvälisiä seminaareja ja verkostoja kaikille kulttuuriammattilaisille, luo mahdollisuuksia sirkusartistien ja katutaiteilijoiden tapaamisille, edistää sirkus- ja katutaiteen tunnettuutta, kannustaa uusiin kokeiluihin, tarjoaa opinto-ohjelmia eri puolilla maailmaa ja know-how -tiedonvaihtoa kolmansien maiden kanssa, Circostrada toimii katto-organisaationa Jokainen on varmasti pelännyt, että treffit epäonnistuvat ja niistä tulee kuin sirkus – tutustu artikkeliimme, kuinka järjestää onnistuneet pelitreffit!

Circostrada toimii eurooppalaisena virtuaaliresurssikeskuksena ja tarjoaa internetissä alansa online-julkaisuja kaikkien ulottuville.

Pantomiimi

Klassisen sirkuksen maailmassa ja nykysirkuksessa pantomiimi toimii sanattomana fyysisenä ilmaisuna. Repliikkejä ei käytetä, sen sijaan esitysrekvisiitan ja tehosteiden osuus korostuu.

Painikilpailut

Klassiseen sirkukseen kuulunut sirkuspaini voisi olla nykyklovneriaa tai muunlainen nykysirkusesitys, vaikka paini varsinaisesti kuuluu urheilulajien ohjelmistoon. Nykysirkuksen voimakkaasti kasvaneen suosion myötä yleisössä on enemmän nuoria ja miehiä, joita tällaiset ohjelmanumerot erityisesti kiinnostavat. Klovnipainin kommellukset lisäävät esityskontrastia ja luovat esityksiin humoristista tunnelmaa.

Nykytanssi

Nykytanssissa paneudutaan kehonhallintaan, tekniikkaan, parin kanssa työskentelyyn ja luovaan ilmaisuun. Hengitystekniikka, rentous ja painovoiman hyväksikäyttö ovat osa tanssillista ilmaisua. Liikkeitä myös improvisoidaan.

Nurmijärven tanssiopisto järjestää sirkuksen ja nykytanssin perusteita yhdistäviä harjoitustunteja 7-9-vuoden ikäisistä alkaen sekä aikuisille. Tunneilla tutustutaan mm. jongleeraukseen ja muiden sirkustaitojen oppimiseen ja opiskellaan nykytanssin perusliikkeitä. Myös akrobaattiset temput sisältyvät opetukseen.

Taikuriesitykset

Circo on järjestänyt pohjoismaisena yhteistuotantona useiden taikureiden yhteisesiintymisiä, joissa yleisö saa kuulla myös live-musiikkia.

Katutaide, ulkoilmashowt

Yksipyöräisellä pyöräily, klovnijalkapallo, rumpuesitykset, erilaiset installaatiot ja esitykset ulkoilmassa kuuluvat katutaiteeseen. Suurten katuruokafestivaalien yhteydessä maailmalla yleisölle on tarjottu mahdollisuuksia seurata sirkusesityksiä.

Valo- ja multimediainstallaatiot

Valoinstallaatioissa rakennukset ja monumentit pyritään muuttamaan valotaiteeksi. Sirkusesityksiin voi kuulua myös ilotulitusnäytökset

Teatteri ja performanssiesitykset

Tanssiteatteri Hurjaruuth tarjoaa talvisirkusesityksen ”Rakkaus” Kaapelitehtaan Pannuhallissa 8.11.2018-13.1.2019. Esityksissä nähdään visuaalista nykyteatteria, taitavia kansainvälisiä sirkusartisteja, rakastumista ja kyynelehtimistä. Esitykset on tarkoitettu kaikille kolmivuotiaista alkaen.

Poliittiset kannanotot sirkuksesityksissä

Nykysirkuksen keinoin, ilman punaneniä, sirkusesitys voi olla mahtipontinen fyysinen show, teatraalinen narratiivi päivänpolitiikan aiheista, matkalaukkusirkuselämää kiertäen eri paikkakuntia.

Sirkus kesäteatteriohjelmien osana

Festivaaleilla on usein teatteritoimintaa ja audiovisuaalista ilmaisua, pyrotekniikkaa, ääniefektejä, joiden yhteyteen sirkusesitys soveltuu. Sirkusilluusiolla voi olla mahdollisuus tilaan ja esitykseen teatterinäytännön yhteydessä. Nykysirkusinstallaatio saatetaan esittää myös livekonserttien yhteydessä. Kotimaiset ja kansainväliset esittävän taiteen ryhmät esiintyä yhteistyössä nykysirkuksen, musiikin, audiovisuaalisten elementtien ja teatteriryhmien kanssa. Näin yleisö saa kokea uusia, yllättäviä elämyksiä.