Menu

Uuden jongleerauksen festivaali

1. Vanhin pohjoismainen nykysirkusfestivaali

Pohjoismainen vanhin nykyirkusfestivaali on Helsingissä vuonna 1998 perustettu Uuden Jongleerauksen festivaali. Ensimmäinen nimellä 5 – 3 – 1 aikaisemmin tunnettu Uuden ja kokeellisen jongleerauksen kansainvälinen festivaali järjestettiin vuotta myöhemmin ja festivaalia on siitä alkaen järjestetty vuosittain jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Circon Suvilahden ohjelmissa on nähty esityksiä, workshoppeja ja demoja. Nykysirkukselle ominaisesti sirkusesityksiä on yhdistetty teatteri- ja tanssitaiteeseen. Vapaita työskentelytapoja käyttäen luodaan yleisölle yllätyksellisiä illuusioita ja mielikuvia.

2. Mitä jongleeraus on

Jongleeraus on yksi klassisen sirkuksen perinteisimmistä esityksistä. Jongleerausta toteutetaan heittämällä esineitä ilmaan niin, että useita on samanaikaisesti ilmassa ja ottamalla niitä kiinni käsin tai jaloilla. Esineet saavat olla mitä vain, vain mielikuvitus voi rajoittaa esineiden valintoja. Myös palavilla soihduilla, veitsillä ja ketjusahoilla esitetään jongleerausta, jolloin tapahtuma on vaarallinen ja jonglöörin riskinä on loukkaantumisen vaara. Perustemppu on kolmen pallon heittäminen ristiin. Koordinaatiokyky on jonglöörille tärkeä.

Hula hooping, jojottaminen ja hattujen manipulaatio kuuluvat välineistöön. Tempussa hattu esimerkiksi kierii jonglöörin vartalon yli tai nopeasti sormien välistä. Jonglööri voi pyörittää hattuja niiden reunaa pitkin tai heitellä useampia ilmaan. Välineharjoitteluun saattaa kulua useita tunteja päivässä. Jongleerausta voi pitää lähes urheiluna.

Klassisessa sirkuksessa jonglööri saattaa jongleerata juosten tai myös juoksevan hevosen selässä seisten. Sirkuksessa on nähty myös hiusnumero, jossa naisartisti vain märäksi kostutetun tukkansa varassa teltan huipusta riippuen jongleeraa samalla tehden sirkustemppuja.

Jonglööri voi toimia yksin tai jongleerata toisen jonglöörin tai ryhmän kanssa. Kautta aikojen ja ympäri maailman jongleeraus on perustunut humoristiseen hauskanpitoon ja muiden hauskuuttamiseen. Ajallisia jongleerausennätyksiä eri välineillä kuten palloilla, renkailla tai keiloilla, on myös mitattu. Esiintymislavalla sitten näytetään osaminen, tavoitteena on jongleerata niin monella esineellä yhtä aikaa kuin mahdollista. Musiikki kuuluu olennaisena osana esityksiin.

3. WJF Maailman jongleerausliitto

Vuonna 2000 perustettu Maailman jongleerausliitto on ainoa kilpajongleerausta tunnetummaksi ja edistyneemmäksi tekevä järjestö. Järjestö painottaa jongleerauksen urheilullisuutta. Liitto järjestää myös lajin yleismaailmallisia kilpailuja ja maailman eri maista oleville jonglööreille tilaisuuksia tavata toisiaan, oppia uusia taitoja ja kehittää harjoittelumenetelmiä. Laji vaatii sekä fyysistä että intellektuaalista kärsivällisyyttä, mutta yleensä myös harjoittelu on hauskaa ja edellyttää oikeaa ravitsemusta, fyysistä voimaa, ja lihaskuntoa.

4. Suurilla festivaaleilla ja tapahtumissa on lähes aina mukana jongleerausta

Ammattijonglööreita kutsutaan lähes kaikille suurille festivaaleille ja tapahtumiin esittämään jongleerausta. Harrastuksena jongleerauksen suosio on kasvussa sirkuskiinnostuksen lisääntyessä.

Kansainvälisesti tunnetun suomalaisen Circo Aereon kokeilevassa, rajojahipovassa sirkusohjelmistossa on ollut mukana absurdeja humoristisia jongleerausnumeroita, joissa yhdistetään jongleerausta tanssiin ja musiikkiin ja erimuotoiset ilmaisut vaihtelevat. ja joissa keho ja musiikki luovat illuusion esineille.

5. Circon minitapahtuma Uuden jongleerauksen festivaali Helsingissä

Circo järjestää Uuden jongleerauksen minifestivaalitapahtuman lokakuussa 2018 Helsingissä. Festivaalilla eurooppalaiset ja suomalaiset sirkusartistit esittävät jongleerauksen pienoisteoksia. Hyvän jongleerausesityksen aikana yleisö innostuu mukaan liikkumaan. Jongleeri antaa esineiden energialle läsnäolon ja puhuttelevan ilmaisun, jota rajaa vain katsojan mielikuvitus. Näin jongleeraus liikkuu tanssin ja kuvataiteen rajoilla.

Jongleerausta on yhdistetty Cirkon jongleerausfestivaalilla myös akrobatiaan. Lokakukussa itapäivätapahtuma tarjoaa demoja ja esitystä. Ranskalaisjonglöörit haluavat lisätä jongleeraukseen teatterin, musiikin ja tanssin lisäksi.

Mukana on yleisöä hauskuuttava sanaton fyysinen pienoissirkus pakkomielteistä, joiden valtaan jonglööri päivittäin joutuu. Hänen psykoosinsa vaatii alituisesti järjestystä eikä siedä epävarmaa epätarkkuutta, joista muodostuu hänelle pakkomielteinen rituaali.

Jongleeriauksen minifestivaalilla Circossa esitetään kotimaisten ja euroopan eri sirkuskoulujen artistien teoksia. Festivaalille odotetaan maailmalta kiinnostavia artisteja ja esittäjiä.

Uuden jongleerauksen pienoisfestivaalin esityskokonaisuus on lähes tunnin mittainen. Ohjelma sopii kaikille yli seitsemän vuoden ikäisille katsojille.